5.10.08

mikkelinpäivänä 2008

Tänään on kalenterissa ja kirkkovuodessa mikkelinpäivä. Perinteisesti seurakunnissa  mikkelinpäivänä vietetään perhekirkkoja ja lasten jumalanpalveluksia. Pyhyäivän sanomaan kuuluvat lapset elämän ja uskovan esikuvana sekä Jumalan sanansaattajat enkelit. Olisin tänään saarnassa odottanut käsiteltävän hieman enemmän enkeleitä, koska niillä on väkevä sija Raamatussa ja juuri mikkelinpäivänä teemee on perinteisesti aina käsitelty. Enkelit ovat todellisuutta, jonka Jumala on luonut. Näin on ihan riippumatta siitä, olemmeko nähneet kenties enkeleitä vai ei tai kokeneet enkeleiden toimintaa ja varjelusta vai ei. Enkelit ovat Raamatun todellisuutta ja luomisen todelllisuutta. Meidän havainnointimme ja näkökykymme ja ymmärryksemme on rajoitettua. Jumalan todellisuus on enenmmän ja paljon enemmän.
 
Mikkelinpäivänä vietettiin tänään Haapamäen kirkossa myös maatalousväen kirkkopyhää. Yleensä se on ollut hieman myöhemmin syksyllä, kiitospäivänä. Nyt se oli mikkelinpäivänä. Olisin kaivannut sinänsä hyvin valmistellussa kuulemassani saarnassa hieman myös sen teeman käsittelyä, jota maatalousväen kirkkopyhä olisi antanut. Teema oli toki esillä virsissä ja rukouksissa. Ainakin kirkkoväen ajatukset muistivat myös tuota teemaa. Monet kuulijoista olivat nykyisiä tai entisiä maanviljelijöitä. Liturgisesti on toki oikein olla Kirkkokäsikirjalle ja sen teksteille uskollisia ensisijaisesti.
 
Tänäkin vuonna on aihetta kiitokseen vuoden sadosta. kiitos myös uutispuurosta ja kirkkokahveista jumalanpalveluksen Haapamäen maatalousväelle. Teette siunattua työtä vaaliessanne kirkkopyhän perinnettä. Jatkukoon tämä niin kauan kuin kylväminen ja leikkaaminenkin!

Ei kommentteja: