1.5.09

Vappuna 2009

Kirjoitan tätä vappuiltana. Viime päivinä olen tehnyt kovasti töitä estääkseni niillä mahdollisuuksilla, joita kansanedustajana on sikainfluenssapandemian tuloa Suomeen. Ennalta tai pienenä sammutettu tulipalon sammutus on onnistunein. Palon syttyminenkin on koetettava estää. Jos palo syttyy, se pitää sammuttaa mahdollisimman pienenä. Ei pidä jäädä odottamaan, että palo valtaa koko ja vasta sitten ryhdyttäisiin sammuttamaan.
 
Nyt pandemiauhan edessä näyttä siltä, että haluttaisiin jäädä odottamaan pandemian tuloa ja vasta sitten käytäisiin toimimaan.
Ei noin, vaan pandemian tulo Suomeen on koetettava estää. Kyse on H5N1 viruksen kohdalla tappavasta taudista, joka jättää myös siitä selviytyneisiinkin pysyviä kehkokudosten tuhoja, jos tauti saapuu ärhäkkänä tai normaalina. Lieväänkin pandemiaan menehtyy aina ihmisiä. Valitettavinta on se, että rokotesuojaa ei ole missään. Rokotteen keksiminenkin vie kuukausia, ehkä puoli vuotta ehkä enemmän. Rokote influenssoihin on ennalta oleva suoja, joka lieventää tautia eikä välttämättä estä sitä. Suomessa olevat 1,3 miljoonaa Tamiflu-tablettia riittäisivät vain osalle kansaa. Osa jäisi ilman. Tällä ei tosin suurta merkitystä, sillä lääke ei varsinaisesti tehoa tautiin, vaan voisi enintään lieventää sen oireita.
 
Yhdensänkymmentä vuotta sitten ns. espanjantautiin kuoli Suomessa ainakin 50 000 henkilöä. Sama vaara on nytkin olemassa.
Onneksi näyttää, että tauti on saattanut lieventyä. Onneksi tauti on Meksikossa myös ilmeisesti rajattu alueellisesti ja valtiovallan ohjein tässä on hyvät mahdollisuudet onnistua. Meillä pitäisi olla valtion pakkotoimina matkustusrajoituksia niihin maihin, joissa tautia on ja maahantulijoiden käsien desinfiointi. Näillä toimilla olisi edellytyksiä rajata tauti pois Suomesta ja myös koko Pohjolasta. Yksittäiset tapaukset eivät vielä ole pndemia. Onneksi.

Ei kommentteja: