29.5.09

Keski-pohjola käytävä yhdistämään Pohjoismaita

 

 

Nyt on toimittava sen puolesta, että Keskipohjola-käytävä saadaan EU:n prioriteettilistalle yhdistämään.
Pohjoismaita uutena prioriteettihankkeena osana Euroopan laajuista TEN-T liikenneverkostoa. Jätin asiasta toimenpidealoitteen ja kirjallisen kysymyksen eduskunnassa perjantaina 29.5.

Aloitteissa toin ehdotuksen edistää kestävää kehitystä ja kasvua Keskipohjolassa, perustuen yhteiseen aluekehittämistahtoon. Rajat ylittävässä yhteistyössä korostetaan mm. itä-länsi liikenneyhteyksien kehittämistä niin kutsutulla Keskipohjolan kehityskäytävällä. Valtatie 18 on kehittämistyöstä huolimatta edelleen heikoin lenkki Keskipohjola-käytävällä.

Suora yhteys Pietariin ja Atlantille tarjoaa paljon mahdollisuuksia alueen matkailulle ja muulle elinkeinotoiminnalle. Tämä puolestaan luo menestymisen edellytyksiä näiden maakuntien alueella sekä kansallisessa että globalisoituvassa toimintaympäristössä. Kasvavan Pietarin talousalueen vaikutus ulottuu myös Länsi-Suomeen ja koko Keskipohjolan alueelle.

Keskipohjola-yhteydet tulisi suunnitella ja toteuttaa kussakin maassa sekä maantie- että rautatiereitteinä. Tämä aktivoisi elinkeinoelämän, koulutuksen, kulttuurin ja matkailun toimintoja Keskipohjolassa kaikkien maiden osalta.

Nyt on saatava viesti perille siten,että hallitus ryhtyisi toimenpiteisiin rakentamalla aktiivista Keskipohjolan liikenneinfrastruktuurin rakentamista ja sen suunnittelua, jossa olennaista ovat erityisesti meriyhteydet Suomen ja Ruotsin välillä kokonaisuuden kannalta. Keski-pohjola käytävä tulee saattaa kolmea pohjoismaata maiden kesiosien kautta Venäjältä Atlantille ulottuvaksi uudeksi prioriteettihankkeeksi ja osaksi TEN-T Euroopan laajuista liikenne verkostoa.

 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

oppineet paljon