20.8.09

Metsäteollisuuden ongelmat saatava kuntoon

Suomessa toimivan metsäteollisuuden supistukset ovat järkyttäviä. Näin ei voi olla hyvä. Suomi on ollut ja on yhä vastakin metsien ja metsäteollisuuden maa. Tämä on ehdoton lähtökohta. Mihin metsätalous joutuu, jos puuta jalostavaa teollisuutta tällä tavoi katoaa Suomesta, kuten uutiset kertovat? Metsät ja metsäteollisuus ovat Suomen talouden selkäranka. Kyse on perusasiasta ja tämä on lyhytnäköistä kvartaalitaloutta enemmän.
 
Stora-Enson tapauksessa valtion tulisi juuri nyt kyetä käyttämään omistajaohjaustaan. Vaikka osake-enemmistö onkin ruotsalaisilla, olisi juuri edes nyt Suomen valtion kyettävä käyttämään merkittävää vähemmistöosuuttaan suomalaisen metsäteollisuuden, suomalaisen työn ja suomalaisen metsätalouden hyväksi. Kysehän on siitä, että ruotsalaiset käyttävät tilannetta hyväkseen suomalaisetn kustannuksella ja vaikutukset ovat pitkäaikaisia ellei suorastaan pysyviä vahingoksemme.
 
Stora-Enso saisi vaikka jakautua kahtiakin. Suomalaiset ottaisivat omansa ja jääköön ruotsalaisille omansa. Se olisi menetyksiä parempi ratkaisu. Jos jäljelle jäävä suomalainen osuus koettaisiin pieneksi, jota se ei suinkaan välttämättä edes olisi, voisi se liittyä joko UPM:ään tai Mrealiin. Työt ja puunkysyntä sekä vientitulot olisivat silloin pelastetut Suomeen. Jos juuri nyt ei olekaan hyvä markkinatilanne vientituotteille, tulee tilanne paranemaan. Lomautuksilla mielestäni mentäsiin pahimman yli ja ikävät irtisanomisetkin olisivat lopettamisiin nähden pienemmät. Kun tehtaat olisivat olemassa, kyllä työtä löytyisi irtisanotuillekin. Oppineethan puhuivat työvoimapulasta ennen taantumaa!
 
Nyt olen sitä  mieltä, että omistajaohjauksesta vastaavan ministerin ja hallituksen tulisi käyttää omistajan ääntä suomalaisen työn. metsätalouden ja vientimme turvaamisen puolesta.

1 kommentti:

T Berg (DI) kirjoitti...

Näkisin asian niin, että Suomen metsäteollisuus, aivan erityisesti paperiteollisuus, on lähdössä ulkomaille sen takia että:

1. Etelän maissa eucaliptus-puu kasvaa 2 - 5 kertaisella nopeudella verrattuna Suomen puustoon. Se on paperiteollisuuden asiantuntijoiden mukaan myös paljon helpompaa prosessoida sellutehtaassa kuin suomalainen puu. Tästä on todisteena se, että mm. Metsä-Botnia ja Stora Enso ovat ostaneet viime vuosina suuria metsäalueita mm. Etelä-Amerikasta.

2. Ulkomailla on käytettävissä nykyisin kaikki sama paperikoneosaaminen kuin Suomessakin. Suomalaiset ja ulkomaiset paperikonevalmistajat myyvät koneita ja käyttökoulutusta kaikkiin maihin.

Paperiteollisuudella ei ole siis erityistä syytä olla Suomessa, painvastoin sillä on syitä lähteä.

Tätä asiaa voidaan kutsua lyhyesti Suomen (metsä)teollisuuden murrokseksi ja tämä vaikea tulevaisuuden ongelma vaatii todellakin toimia.

Epäilen erittäin vahvasti, että emme voi estää paperiteollisuuden lähtöä Suomesta. Toki kaikki paperitehtaat eivät lähde, mutta suuri osa poistuu melko varmasti.

Energiantuotantoon metsäteollisuus liittyy aivan kiinteästi, koska se kuluttaa hyvin paljon sähköä; yli puolet kaikesta Suomen teollisuuden käyttämästä sähköstä.

Voidaan olettaa, että tulevaisuudessa Suomen sähkönkulutus siis kääntyy laskuun kuten nyt tänä vuonna on jo käynytkin. Tästä syystä en näe tarvetta uusille ydinvoimaloille Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan valmistumisen jälkeen.

Tarvetta on sen sijaan uusille työpaikoille, joita paperi- ja myöskin myöhemmin paperikoneteollisuudesta jää pois.

Uusia työpaikkoja on luotava aktiivisesti keskittymällä puutuotteiden, kuten kalusteiden ja talojen valmistukseen. Myös uusiutuvan energian teollisuus, bioenergia ja tuulivoima tarjoavat työtä paljon, jos niihin panostetaan.

Kaksi hyvää esimerkkiä tuulivoimateollisuuteen liittyen ovat lujitemuovituotteiden alihankkija Ekin Muovi Oy Virtasalmelta ja Eagle Windpower Oy Lahdesta.

Kaksi tietolinkkiä:
http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/yritysuutiset/?oid=2009/11/27780

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/talous/ekin-muovi-laajentaa-pieksämäellä/333856

Kiitos, ja hyvää jatkoa!