6.1.15

Milloin nousee laskettu lippu?




Milloin nousee laskettu lippu?
 
 
 
Keuruun varuskunnan lippu laskeutui  kasarmialueella uudenvuoden aattona puoliltapäivin. Monet eri aikoina alueella työtä tehneet olivat tulleet paikalle hetkeen, jota tuskin toivoi kokevansa. Ihailtavan hyvin everstiluutnantti Kentala osasi kiittää ja kannustaa rykmentin väkeä haikeassa hetkessä kohti tulevia vaiheita. Ajattelin, että näin hyviä saatesanoja ei varmaan kuullut yksikään viime sotien taistelija, he siirtyivät arkisesti ja ilman juhlallisuuksia kukin uuteen elämäntodellisuuteensa vähissä rahoissa ja usein ilman työtä tai kotiakaan.
 
Minulle 18 vuotta varuskunnan sivutoimisena sotilaspappina palvelleena oli koskettavaa poistua eräänä tilaisuuden viimeisimmistä elämää täynnä olleesta varuskunnasta, joka nyt hiljeni tyhjään autioon oloonsa ilman vartiomiehiä portillaan.
 
Tunnen tapahtuneen riipaisevan vääräksi. En voi yhtyä miltään osin keidenkään päätöksen tehneiden yleviin puheisiin, että näin turvataan maamme puolustus. Jotain väitän minäkin tietäväni kaikki tarjotut maanpuolustuskurssit, jatko- ja täydennyskursseineen käytyäni, kaikissa asevelvollisia kouluttavissa joukoissa ja monissa eri esikunnissa ja johtokeskuksissa ja varikoilla vierailtuani. Käynnit tapahtuivat eri yhteyksissä  ja oma-aloitteisesti sekä 12 vuoden eduskunnan puolustusvaliokuntatyöni puitteissa. Tästä näkökulmasta näen ja tiedän tapahtuneen nyt selvästi väärin koko maamme puolustuksen osalta ja myös Keurusseutuun kohdentuen.
 
Eräät maamme uusimmista ja tarkoitustaan varten suunnitelluista varuskuntarakennuksista odottavat Keuruulla tulevia käyttäjiään tai kohtaloitaan. On tavattoman hyvä asia, että on varsin paljon mitä erilaisimpia ideoita ja toivottavasti tulee lisääkin. Mutta on rehellisesti tiedostettava myös kova tosiasia Aalto-yliopiston professoria lainaten " innovaatio ilman rahoitusta on hallusinaatio".
 
Tämä toteamus älköön kuitenkaan masentako, vaan olkoon ohjaamassa ajatuksia myös realisminkin pohdintaan. Itse olen eri yhteyksissä esittänyt vaikuttajille jo muutoinkin esille tulleita ajatuksia kasarmialueelle sopivista koulutustoiminnoista. Rahoitustakin saattaisi olla saatavissa, mutta sitä annettaisiin vain pääkaupunkiseudulle ei Keuruulle asti. Rahan panostajalla on toki oikeus päättää, minne rahaa laittaa, mutta keuruulaisena ei lämmitä, jos toimivat ajatukset toteutetaankin pääkaupunkiseudulla.

 

Jos lippu nyt laskettiinkin ja alue hiljeni, en aio hellittää eri toimintojen saamiseksi alueelle. Keuruulla on vahvuutena idearikkaita ihmisiä ja realistisia mahdollisuuksia. Koko Keurusselän länsiranta odottaa toimia, joilla saadaan liput nousemaan takaisin salkoihinsa. Työtä ja määrätietoista ponnistelua nyt todella tarvitaan - ja sitähän tehdään!
 
 
           

Ei kommentteja: