25.3.15

Lauri Oinosen soteblogi

 Rauhallisesti hyvä sote syntyy
 
Viime viikkoina on ollut todellinen sekaannus ja yleinen hämminki soteasioiden merkeissä. Tämä on hämmentänyt alalla toimivia ja luonut kansalaisille sekä terveys- ja sosiaalipalvelujen käyttäjille epätietoisuutta. Monet ovat myös aidosti huolestuneita.
 
Haluaisin kuitenkin rauhoitella. Ei tässä ole kuinkaan käynyt. Ainoastaan virkamiesten valmistelemat ja poliitikkojen touhuamat suunnitelmat ovat kaatuneet. Ehkäpä on hyvä juuri näin, sillä kiireessä ei yleensä synny hyvää tulosta eikä varsinkaan, jos siihen liittyy pakkoa. Minun mielestäni ehdotetut sotekuviot olisivat merkinneet lähipalveluille, neuvoloille, laakäri- ja hammaslääkäriasemille sekä sosiaalisektorin toimipisteille etääntymisen uhkaa.
 
Samalla byrokratia olisi vain kasvanut, kun palvelut olisivat etääntyneet, virkavaltaistuneet ja jopa huonontuneetkin.
On todella hyvä pysähtyä ja rauhoittua tohinasta kuulemaan ihmisiä sekä alalla toimivia eri sektoreilta. Juuri hoito- ja hoiva-aloilla toimivat ovat käytännön ja arjen asiantuntijoita. Heitä ovat myös palvelujen tarvitsijat. Nyt on aika kuulla myös kansaa, kuinka he haluavat perustarpeidensa täyttyvän.
 
Vanha sanonta "hiljaa hyvä tulee", on nyt otettava opiksi. On muistettava, että nytkin asiat toimivat. Ei tarvita mitään "häslinkiä", on vain kartoitettava rauhallisesti, miten käytännön toimijat ja heidän palveluksiaan tarvitsevat haluaisivat asioiden tulevan vielä paremmin tapahtuvan. Kun lähdemme ihmisten tarpeista, uskon asioissa edettävän paremmin oikeaan suuntaan. Kuullan ihmisiä ja otetaan näkemykset aidosti huomioon. Vasta sitten edetään valmisteluun ja mahdollisiin päätöksiin.
 
Lauri Oinonen
kansanedustajaehdokas, numero 57,(Keskusta)
Keuruu, Keski-Suomi

Ei kommentteja: