11.4.15

Lauri maa- ja metsätalouden harjoittajana

Jyrki Pajamo
 
Hei!
 
Lähetän eri lähetyksinä postia liitettäväksi sopivilla tavoilla nettisivuilleni. Ehdokasnumeroni on 57,
sen yhteyteeen tulisi saada sanat " Kirjoita vaalilippuun numero 57"
 
Terveisin
 
Lauri Oinonen
050 5113083
lauri.oinonen@hotmail.fi
 


Lauri  maa- ja metsätalouden harjoittajana


Metsä humisi petojen takana ja synnyin kotini ja aurinko laski männyn kylkien rakoon. Etelässä tumma kuusikko piirsi ääriviivat Purstinvuorelle. Pihassa kasvoi kaksihaarainen pihakuusi. Se jouduttiin kaatamaan, kun lähettyvillä tapahtunut öinen navetan tulipalo kuumensi sitä liikaa. Pihakuusesta kertyi puuta lähes kolme pinokuutiometriä.
 
Isäni seurassa sain kosketuksen metsään ja siellä työhön jo ennen kouluikää kaadettujen havujen ja käpyjen kerääjänä.
Kuitupuun kuorinta tuli koulupoikana tutuksi ja työhön kävin heti koulupäivän jälkeen. Isäni opetti minulle metsän merkityksen ja metsien kasvatuksen perusasiat. Olen kasvanut metsähenkeen ja se ohjaa myös ajatteluani.
 
Näen metsän taloudellisen merkityksen perusasiana. Mutta näen metsän myös minua suurempana asiana, johon liittyy annos pyhyyttä. Kaadettaessa tervasroson vaivaamaa 170- vuotiasta honkaa, tunnen kunnioitusta ja sen sahatuille laudoille etsin arvonsa mukaista käyttöä.
 
Esitän vieressä metsäpoliittisia teesejäni. Minulle ne nousevat arvopohjalta. Siksi sitoudun tavoitteisiini ja käytän niistä nimitystä "teesit".  Haluan eduskunnassa toimia määrätietoisesti toimia niiden toteutumiseksi. Metsän verotus estää puukauppoja, joille on kova jarru se, että liki kolmannes kauppahinnasta menee verottajalle. Päätehakkuumetsissä kasvaa vielä jo kertaalleen pinta-alaverotuksen aikana kasvanutta ja verotettua puuta.
 
Metsän uudistuskulut myyntiveron jälkeen hukkaavat suuren osan vielä myyntiveron jälkeen saadusta kauppatulosta.
Korkea verotus estää puukauppoja ja metsänhoitoa. Jos tulen valituksi eduskuntaan, asia korjataan. Metsätalouden kvartaali on neljännesvuosisata. Ylisukupolvisessa metsänkasvatuksessa perintövero tulee maksettua kolmeen neljään kertaan ennen päätehakkuuta. Ratkaisu selkeimmillään olisi perintöveron poisto lähiomaisilta.
 
Maatilatalous on syntymäkodissani edelleen arkipäivää. Haluan pitää vanhempieni raivaamat pellot peltoina. Ensi kesäksi suunnittelen ohran ja kauran kasvatusta sekä syksyllä rukiin kylvöä nyt heinänurmella oleville kasvulohkoille.
Maataloudesta otin vastuuta jo koulupojasta 15-vuotiaaasta lähtien isäni kuoltua yhdessä äitini kanssa. Tuolloin meillä
lypsykarjaa.
 
Metsien hoidossa luodaan tulevaisuutta. Niin teki isänikin. Järkevällä metsäpolitiikalla luomme omaa ja koko Suomen
tulevaisuutta. Maatilatalous on perinteisesti ollut Keski-Suomessa metsän, pellon ja karjatalouden kokonaisuus. Viime vuosikymmeninä on tapahtunut osaksi näiden eriytymistä. Maaseutu on aina elänyt muutoksissa ja selviytynyt. Poliitiikan on luotava mahdollisuudet, maatalousyrittäjät tietävät itse, mikä on kullekin tilalle parasta.
 
Suomalainen ruoka on perusasia. Suomi on ainut maa maailmassa, jossa on viljan varmuusvarastointia. Muualta emme voisi ennakoida Maaseutua ei voi tuoda. Se säilyy elävänä ja asuttuna kaikkien maaseutuelinkeinojen kautta.
 

 
 
           

Ei kommentteja: