1.5.22

Vappuna 2022

Tänään vappupäivänä olin tilaisuudessa osallistumaan Helsingissä Kyösti Kallion patsaan luona Keskustan "vihreä vappu"- tapahtumaan. Aurinkoinen ja pirteä keväinen sää suosi tapahtumaa. Paikalla oli toista sataa henkilöä silmämääräisesti arvioituna. Ehkä meitä oli tai kävi tapahtumassa enemmänkin, koska sima ja vappumunkit loppuivat kesken.

Tapasin yllättävän monta tuttua henkilöä ja monet tunsivat minut paitsi kansanedustajan työstäni myös edellisten eduskuntavaalien ehdokkaana Helsingissä. Keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen pyysi minua ehdokkaaksi myös tuleviin eduskuntavaaleihin joko Keski-Suomessa tai pääkaupungissa.

Koen, että juuri nyt on niin paljon korjattavia asioita, että tuskin jään sivusta seuraajaksi. Kansanedustajaehdokkuus on myös velvollisuus ottaa tarjottaessa vastaan. Kun on ehdokkaana tehnyt voitavansa, ei tarvitse kokea syyllisyyttä, että ei ole halunnut yrittää korjauksia asioihin. 

Tapasin myös helsinkiläisen keskustavaikuttajan, joka on viime eduskuntavaaleissa Keski-Suomessa Keskustan ehdokkaana olleen Maarit Kiiskisen hyvä ystävä. Minun etuoikeuteni oli toimia hyvässä yhteistyössä viime eduskuntavaaleissa Maarit Kiiskisen kanssa. Hän opasti ja kannusti minua monissa asioissa, joissa olin opastuksen tarpeessa. Minä puolestani suosittelin keskisuomalaisia äänestämään tulevaisuuden tekijää Maaritia. Toivon hänelle omissa elämäntilanteissaan kaikkea menestystä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen oli puhujana ministeriroolissaan ja kertoi ydinasiat maamme ainutlaatuisen hyvästä maanpuolustuksestamme. Suomi ei halunnut laskea alas omaa kansallista maanpuolustustaan, kuten useimmat EU-maat ovat kylmän sodan jälkeen tehneet. Siksi koen puhumisen EU:n puolustuksesta vain lähinnä sanalliseksi ilman aineellista vastinetta.

Puolueen varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen otti kantaa kansalaisten ostovoiman heikentymiseen inflatorisen kehityksen seurauksena ja piti aiheellisena eläkkeiden korotuksia, jotta kansalaiset eivät kärsisi kielteisestä kehityksestä. Lapsiperheet, yksinhuoltajat, pienituloiset ja osa-aikaisesti työtä tekevät ovat erityisesti menettäjiä, kun inflaation seurauksena ostovoima heikkenee. Tästä kärsivät kaikki ja paineet kohdistuvat verorasituksen kasvuun.

Kielteinen kierre ja negatiivinen kehitys on saatava katkaistua ja suunta muutettua. Tämä on helppo sanoa, mutta keinot ovat vähissä. Olen kokeneen talousmiehen Paavo Jauhiaisen laskelmien pohjalta rohkeasti esittämässä, että eläkevakuutusyhtiöiden yli parista sadasta miljardista sijoitettaisiin yksi prosentti eli kaksi miljardia eläkkeiden korotuksiin. 

Mitä tapahtuisi? Tätä tulisi selvittää. Väitän tämän seurauksena ostovoiman kasvavan kotimarkkinoilla ja synnyttävän erityisesti kaupan ja palvelujen sektoreilla työpaikkoja työttömyyden sijaan. Tämä toisi työ- ja yrittäjätuloja kansalaisille sekä verotuloja verojen saajille sekä myönteisen kehityksen seurauksena rahaa eläkerahastoihin. 

Väitän, että tämä kotimaisen rahan kierto olisi parasta kokonaistaloudellista toimintaa. "Laiskat eläkerahastojen" varat olisi parempi sijoittaa tarkoituksensa mukaan eläkkeisiin ja kotimarkkinoille myönteisen kehityksen alkupaukuksi kuin ulkomaille epävarmoihin kohteisiin, missä ne eivät ainakaan suomalaisten ostovoimaa ja kansantaloutta edistä. 

Pahin vaara voi olla ulkomailla sijoitusten nimellisarvonkin menetys korkeita tuottoja tavoitellessa. Tästä varoitin kansanedustajana, minulle naurettiin ja sanottiin, että ymmärrä finanssista yhtään mitään. Mutta mitä tapahtui runsaan vuoden kuluttua? Ulkomaille sijoitetuista rahoista hävisi arvonmenetyksen vuoksi monien vuosien eläkemaksujen varat. Jos varat olisi tarkoituksensa mukaan sijoitettu eläkkeisiin ja kotimarkkinoillemme, olisi tilanne ollut ihan toinen

Vaikka Keskusta ei vielä olekaan mitenkään suurempi vaikuttaja pääkaupungissa, on ilo havaita, että keskustalaisissa on ihailtavaa innostusta. Tämä lupaa hyvää tulevaisuutta. Parasta on koettaa pyrkiä myös tulevaisuuden tekijäksi. Kokemukseni mukaan kansanedustaja voi pitkäaikaisella ja sitkeällä työllä myös osaltaan olla tulevaisuuden tekijöiden joukossa.

Kiitän varapuheenjohtaja Riikka Pakarista kannustavista sanoista. Hän oli perillä pitkäaikaisesta työskentelystäni maanpuolustuksen ja kokonaisturvallisuuden saroilla. Työ jatkuu oma-aloitteisesti ja omakustanteisesti ja erityisesti raideliikenteen verkon kehittämisen merkeissä em. sektoreihin liittyen.

Ei kommentteja: