25.2.23

Uskonnonopetus perusteltua nykyisellään


Uskonnonopetus perusteltua nykyisellään


Suomen lipussa on sininen risti. Olemmeko ajatelleet, mikä merkki tulisi lipustamme, jos siitä poistettaisiin risti? Jäljelle jäisi valkoinen lippu. Useimmat tiennevät sen merkityksen sodassa. Siksi haluan suomalaisen yhteiskunnan pohjautuvan jatkossakin kristilliseen elämännäkemykseen ja annettavan tälle mahdollisuudet-

 

Kautta vuosikymmenten on esitetty ajatuksia muuttaa koulujen uskononopetusta ja vaadittu sen poistamistakin. Jälleen huomaan tätä keskustelua viritellyn. Asioita pitkäaikaisesti seuranneena niin opettajana, pappina kuin kansanedustajana ja kuntapäättäjänkin tarkastellen en näe nytkään mitään syytä muuttaa nykyistä koulujemme uskonnonopetusta rakenteiltaan. Eduskunnan sivistysvaliokunnan työssä olen saanut perehtyä tähänkin asiaan.

 

Oman uskonnonopetus, mikä perinteisesti suuressa osaa Suomea edelleen tarkoittaa evankelisluterilaista tai ortodoksista uskonnonopetusta, on mielestäni yhtä olennainen osa suomalaista identiteettiä kuin on yleinen asevelvollisuuskin. !970-luvulla poliittisten paineiden seurauksena tuli kouluihin nyt asemansa vakiinnuttanut elämänkatsomustieto niille oppilaille, jotka eivät kuuluneet kansankirkkoihimme tai eivät näihin kuulumattomina osallistuneet muiden mukana uskonnonopetukseen.

 

Vastaavasti siviilipalvelus tuli vaihtoehdoksi heille, jotka eri syistä eivät halunneet osallistua armeijan koulutukseen.  Nyt kouluissa on käsite oman uskonnon opetus. Mielestäni se on käypä ilmaisu aiemmalle käsitteelle tunnustuksellinen uskonnonopetus. 


Omassa uskonnonopetuksessa tulisi mielestäni ihan luontevasti sallia uskonnon harjoittaminenkin kuten rukoukset ja virrenveisuu myös osana uskontokasvatusta. Tämä tietenkin tulisi tapahtua kaikille oppilaille ja heidän vanhemmilleen yleisesti hyväksytyillä kirkkokunnan tavoilla.

 

Pidän kansakunnan perusoikeutena selkeää kristillistä koulukasvatusta maassamme. Alati muuttuvassa maailmassa on tarjottava omaa arvopohjaamme. Sen puolesta ovat sotiemme sukupolvet taistelleet silloisen sotilasvalan velvoittamina viimeiseen veripisaraan saakka. Tämän tosiasian pohjalta en näe aihetta muuttaa nykyistä koulujemme uskonnonopetuksen rakennetta. Luotan, että opettajat osaavat tehtävänsä.

 


Ei kommentteja: