18.6.09

Työmatkakuluista täydellinen verovähennys

 

 

Julkisuudessa on ilmennyt huolestuttavia kannanottoja siitä, että työmatkakulujen verovähennysoikeutta tulisi kaventaa. Pidän  tätä kielteisenä asiana maaseudun ja kylien kehitykselle. Jo nyt on kylille tullut paljon uutta rakentamista ja nuoria perheikäisiä perheitä on siirtynyt asumaan maaseudulle. Olen esittänyt aloitteessani, että todelliset työmatkakulut tulisi saattaa täydellisen verovähennysoikeuden piiriin. Yleinen reittiliikenne on maaseudulla vähentynyt merkittävästi tai kadonnut jopa kokonaan. Tämän vuoksi yksityisautojen käyttö on monille työssäkäynnin kannalta täysin välttämätöntä.

 

On otettava huomioon, että myös autoilun kustannukset ovat jatkuvasti kasvussa. Maaseudun julki sen liikenteen harveneminen ja alasajo ovat aiheuttaneet ylimääräisiä ja ylimittaisia kustannuksia niille, jotka ovat käyttäneet työmatkoihinsa julkista liikennettä. Nyt useiden aiemmin toimineiden bussi- ja junavuorojen puuttuessa työssäkävijät joutuvat turvautumaan oman auton käyttöön tai muihin järjestelyihin, jotka aiheuttavat aiempaa suurempia kuluja. Olisi vähintäänkin kohtuullista ottaa huomioon verotuksessa ne, joilla on julkisen liikenteen puuttumisen takia suuremmat matkakulut työmatkoistaan.

 

Työvoiman saatavuutta voitaisiin myös parantaa ja työvoiman liikkumista edistää.

Myös työvoimatoimistojen työssäkäyntialueet ovat kasvaneet ja ovat yhä laajempia

ja useat ammatit asettavat myös isoja haasteita ajankäytölle. On todellista, että useat joutuvat olemaan työttömänä kohtuuttomien työmatkakulujen takia ja tämä osaltaan aiheuttaa kansantaloudelle työtulojen menetystä ja yhteiskunnalle verotulojen menetyksiä kansalaisten työtulojen vähetessä.

 

 

Ei kommentteja: