14.9.13

Vankilan mahdollisuudet Keuruulle aihetta selvittää

Vankilan mahdollisuudet Keuruulle kannattaa selvittää

Rikosseuraamusviraston vankilajärjestelyjen ollessa tultua juuri nyt ajankohtaisiksi, on mielestäni täysi syy selvittää
ennakkoluulottomasti vankeinhoitolaitoksen sijoittamismahdollisuudet Keuruun kaupunkiin. Tähän halusimme tähdätä äskettäin oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille toimitetulla yhdessä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Leena Laurilan kanssa allekirjoitetulla kirjelmällämme.

Ajatus vankilasta on esitetty jo 1970-luvun lopulla valtion kompensaatiotoimena Haapamäelle valtion työpaikan eri jaksoissa aiheuttaman yli 700 työpaikan menetyksen johdosta. Haapamäen lisäksi VR:n työpaikat katosivat myös Keuruun , Asunnan, Kalettoman, Huttulan, Tiusalan, Pihlajaveden, Valkeajärven, Yltiän ja Piilin liikennepaikoilta. 

Haapamäen vankilaa varten oli hankittu tontti ja samoin oli tehty pitkälle edenneet yksityiskohtaiset suunnitelmat hankkeen toteuttamiseksi. Mm. ylijohtaja K.J.Lång alustavasti kysyi minua vankilan sivutoimiseksi papiksi. Toteutus vei Haapamäelle luvatun vankilan kuitenkin Laukaaseen.

Nyt olisi aika palata aidosti asiaan. Olisiko soveltuvia tiloja jo valmiiksi valtion (Senaatin) omistuksessa Keurusselän kasarmialueella pioneerien poistuessa? Kysymystä on jo keväällä tutkailtu Onni Haapalan esiin nostamana Keulinkin toimesta. Tämä ei tuolloin kuitenkaan käynyt ensi vaikutelmana Rikosseuraamusviraston edustajille. 

Tilanne on kuitenkin nyt julkisuudessa muuttunut Rikosseuraamusviraston aikoessa sijoittaa Laukaan vankila Jyväskylään ja keskittäessä Pirkanmaan vankilat Tampereelle. 

Tiedän, että henkilöstö haluaa asua maakuntakeskuksissa, mutta tämä ei ole riittävä syy torjua Keuruuta. Jos jostakin syystä kasarmialue ei edelleenkään käy Rikosseuraamusvirastolle, on silloin syytä ottaa esille valmiit ja edistykselliset suunnitelmat Haapamäen vankilasta yhä vapaalle tontille.  

Lauri Oinonen

Ei kommentteja: