28.12.15

Neljännen joulupäivän illalla

Tänään neljännen joulupäivän illalla on haikea tunne. Koska äitini kuolema on todellisuutta viime vuoden syksyltä ja hän ei enää ollut läsnä joulunpyhien vietossa näkyvällä tavalla kuten kymmeniä kertoja aiemmin, tuntuu nyt, että joulua ei tullut, mutta joulu kylläkin lähti. Saatoin näet äsken vanhemman tyttäreni Soilen Seinäjoelle lähtevalle junalle. Nuorempi tyttäreni Suvi on Nepalissa vapaaehtoistyöntekijjänä kehitysyhteistyössä.

Soile esikoisena hänen ja isoäitinsä Selli Maria toivat jouluumme aivan uuden ulottuvuuden 1979, jolloin oli Soilen ensimmäinen joulu.
Seuraavana jouluna oli kodissamme sitten Suvi ja hänen ensimmäinen joulunsa. Näin saimme viettää kymmeniä jouluja, jolloin perheemme oli koossa ja mukana aina myös tyttöjemme isoäiti. 

Tapanamme oli käydä myös vaimoni isän ja hänen perheensä luona Kuhmoisissa ja vaimoni Seijan edesmennen Kirsti-äidin haudalla Kuhmoisten Papinsaaren hautausmaalla. Usein myös äitini oli mukana Kuhmoisten matkallamme. Talviset säät matkoilla vaihtelivat pakkasista lumimyrskyihin. Mutta aina matkaa haluttiin tehdä.

Seurakuntatöni vuoksi itse joulupäivänä ei ollut mahdollista lähetä Kuhmoisiin asti, muta usein tämä sitten tapahtui tapaninpäivänä tapaninpäivän ajelunamme tapaninpäivän jumalanpalveluksen toimittamiseni jälkeen. Nyt vaimoni isä Uuno Niemelä on ollut poissa jo muutaman joulun ajan ja näin Kuhmoisten joulumatkat ovat siirtyneet muistojen joukkoon. Jos Kuhmoisiin matka tapahtuu muulloin, haluan sytyttää tyttöjen Kuhmoisten isovanhempien haudalle kynttilän tai kesäisenä aikana viedä kukkia.

Kirkkokäsikirja tuntee mahdollisuuden neljään joulupäivään. Joulun tiedämme kaikki Suomessa. Tapaninpäivä eli toinen joulupäivä on ensimmäisen marttyyrin Stefanuksen muistopäivä. Kolmas joulupäivä on apostoli Johanneksen muistopäivä ja neljäs joulupäivä on tunnettu viattomien lasten päivänä Herodeksen tekemän lapsisurman muistoksi.

Nyt vielä on joulukuusi tuvassamme ja se on vähintäänkin  loppiaiseen asti ehkäpä Nuutinpäiväänkin, koska sen kastelusta on pidetty tarkkaa huolta.

Vanhastaan Multialla uudenvuodenpäivää on kutsuttu "uudeksi jouluksi". Loppiainen viimeisenä joulun juhlapyhien sikermässä on joskus nimetty "pakanain jouluksi", koska aiheena ovat itämaan tietäjät, jotka tulivat Kaksoisvirtojen maista. 


Ei kommentteja: