27.3.19

Tarjottu artikkeli

Hei!

Tarjoan alla olevaa artikkeliani vapaasti käyttöönne

Terveisin

Lauri Oinonen
kansanedustajaehdokas (Keskusta)
Helsingin vaalipiiri


Katoaako kaupunki kaupungista?

Nyt vaalityöni merkeissä eri puolilla Helsinkiä liikkuessani olen havainnut ilmiön, jota kutsuisin sanoilla "kaupunki on kadonnut kaupungista".
Totta kait kadut jalkakäytävineen ja rakennukset ovat olemassa. Mutta mihin ovat kadonneet lähikaupat, postit, pankit, kemikaalikaupat, kenkäkaupat jne. erikoisliikkeet ja virastojen lähipalvelut? On tullut tyhjiä ikkunoita ja varastoja ennen elämää pursuvien katujen varsille.

Tiedämme toki syyn. Suuret kauppakeskukset, joille edelleenkin kaavoitetaan lisää tontteja, ovat vieneet asiakkaat. Mutta mitä tästä seuraa?
Nyt ilmastopolitiikan näkökulmasta ainakin autoilun hiilijalanjälki kasvaa. Nyt on mentävä yksityisautoilla suurten kauppakeskusten ja niiden usein myös ahtaille paikoitusalueille, joista on vielä käveltävä pitkiäkin matkoja itse kauppatavaroiden luokse.

Mutta suurempi ongelma on kuin autoilun tarpeen kasvusta tullut hiilijalanjäljen kasvu, on monille lapsiperheille ja erityisesti ikääntyville on sittenkin etääntyneiden palvelujen saavuttamisessa. Aina ei joukkoliikennekään ole yhtä kätevä tapa tuoda painavia ja suuriakin tavaroita kotiin, kuin oli nouto lähikaupasta.  Monille pankkien ja postien saavutettavuus on todellinen ongelma.

Palvelujen keskittäminen johtaa myös ihmisten iän karttuessa kasvavaan kotipalvelujen tarpeeseen ja edelleen tarpeeseen siirtyä hoitolaitoksiin, kun ei voi itse omatoimisesti asioida kuten ennen. Tämä kehitys tuo kustannuksia yhteiskunnalle ja veronmaksajille.
Nimitys kaupunki on tietääkseni sanasta kauppa tuleva. Mutta kaupat ovat pelottavasti katoamassa ja jo liiaksi kadonneetkin katujen varsilta.

Käsitteeseen kaupunki on perinteisesti kuulunut kaupan ja eri elämän tarpeiden saavutettavuus ihan läheltä. Monet ovat tästä syystä muuttaneet maalta kaupunkiin. Mutta nyt tämä kaupungin perusolemus onkin siis katoamassa. Onko asialle jotain tehtävissä, jotta "kaupunki palaisi kaupunkiin" ja palvelut saataisiin kävelyetäisyydeltä?

Haluan etsiä ratkaisuja, mutta niiden löytäminen saatika toteuttaminen ei ole ihan helppoa. Miten edistettäisiin pienten palvelun ja kaupan alojen yrittäjyyttä, jotta ne toisivat elämää katujen varsille? Tätä kyselen ja haluan myös toimia asiassa.


Lauri Oinonen
kansanedustajaehdokas (Keskusta)
Helsinki

Ei kommentteja: