10.4.21

Exit hopulla voi olla ikävä loppu koronan kohdalla

Suuresti ihmettelen sitä, kuinka Suomessa ollaan nyt höllentämässä ja jopa purkamassakin koronarajoituksia, vaikka tilanne on yhtä paha kuin vuosi sitten, jolloin oli voimassa Uudenmaan sulku ja monet muutkin rajoitukset. Taloudelliset piirit ovat voimakkaasti painostaneet päättäjiä ja päättäjät ovat kunnallisvaalien alla taipuneet painostukseen.

Tämä on sekä tyhmää että erityisesti vastuutonta menettelyä lyhytnäköisyydessään. Maksamme monia vakuutusmaksujakin niin liikenne- ja ajoneuvovakuutuksissa, kotivakuutuksissa, palo-, murto- ja metsävakuutuksissa ja monissa muissakin meille kaupan olevissa ja turvaa lupaavissa vakuutuksissa.
Näin ostamme turvaa vahinkojen varalle. 

Koronarajoituksilla ostamme myös turvaa terveytemme ja henkemme puolesta. Koronaan on kuollut monia nuoria ja keski-ikäisiäkin iäkkäimpien rinnalla. Monet saavat pysyviä vammoja, vaikka selviäisivätkin koronasta. Tämä halutaan tietoisesti unohtaa, koska ikävät asiat on helpompi unohtaa kuin aktiivisesti muistaa. Tämä on kuitenkin vaarallista itsepetosta.

Taloussanomissa tänään on luettavissa talousasiantuntijan hyvä artikkeli siitä, että nyt olemme liian aikaisin juuri taloudenkin kannalta höllentämässä ja purkamassa rajoituksia, joilla on saatu tavoiteltuja tuloksia. Mutta nyt ollaan unohdettu, että kulkutauti on kovaa todellisuutta maassamme ja erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä pistemäisesti ikään kuin hyökkäysvalmiina monissa paikoissa kautta maan. Jos korona ryöpsähtää näistä paikoista, voimme joutua ennen näkemättömään kulkutautikatastrofiin.

Toivon kovasti, että näin kävisi. Mutta tämä on mielestäni paljon todennäköisempää kuin joutuminen lähiviikkoina autokolariin tai tulipalo asunnossamme.
Kuka ottaa vastuun ennen aikaista koronahöllennyksistä ja niiden tuottamista menetyksistä? Onko koronan vastaisessa sodassa turnauskestävyys nyt kadoksissa? Kuvitellaanko voitettavan maratonissa keskeyttämällä se?

Ymmärrän hyvin, vaikka en missään nimissä hyväksykään, poliitikkojen paineet kuntavaalien ollessa ovilla höllentää ja poistaa koronarajoituksia. Parhainta olisi edelleenkin, kuten olen jo kuukausia esittänyt, siirtää kuntavaalit aiemmalle normaalille paikalleen syksyyn ja aloittaa uusilla luottamushenkilöillä kalenterivuoden vaihteessa. Demokratia ei tästä vaarannu, sama nelivuotiskausi valittavilla on edessään joka tapauksessa. Mutta demokratia vaarantuu pahasti, jos vaalit ovat nyt muutaman viikon kuluttua keskellä pahaakin kulkutautiepidemiaa.

Ei kommentteja: