29.4.21

Sanan- ja mielipiteenilmaisun vapaudet uhattuina

Suomi on nyt ajautumassa sanan ja mielipiteen vapauden kehitysmaaksi. Tässä en halua ottaa kantaa itse asiaan, minkä vuoksi kansanedustaja Päivi Räsänen on ilmaissut kantansa, vaan puutun nyt tietoisesti sanan ja mielipiteen ilmaisun oikeuteen. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on tullut tunnetuksi oudoista ja omituisista kannanotoistaan. Hän on esittänyt objektiivisina totuuksina omia käsityksiään aiemminkin.

Nyt on tapahtunut kuitenkin varsin harkitsematon ylilyönti. Tämän vuoksi olisi aiheellista vaihtaa valtakunnansyyttäjää tässä maassa. Jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä. Yksityishenkilönä Raija Toiviaisellakin olisi oikeus. Mutta nyt hän sekoittaa virkansa ja oman mielipiteensä ja toimii oman mielipiteensä eikä objektiivisen oikeushyvän mukaan.

Suomessa on sananvapaus ja mielipiteen ilmaisun vapaus ovat perusasioita. Suomessa on oikeus myös siteerata tekstejä. Emme elä poliittisen sensuurin maassa. En tietoisesti tässä puutu uskonnonvapauteen, se on monitahoisempi asia ulottuvuuksiltaan kuin nyt asia, mistä Raija Toiviainen syyttää Päivi Räsästä. 

Jos Suomessa lähdetään nyt Toiviaisen avaamalle tielle, jouduttaisiin diktatuurimaiden tielle. Siellä ei saa arvostella hallitsijoita tai vallitsevaa poliittista suuntausta. Nyt Toiviainen on lähtenyt tälle tielle ja se tie on pelottava pitemmälle katsottaessa. Kansanedustajan kokemuksella tiedän, kuinka pyhiä asioita ovat sanan ja mielipiteen ilmaisun vapaudet. Ilman niitä ei demokratia voi toimia.

Toivon Raija Toiviaisen harkitsevan nyt julkisuuteen tullutta tointaan kansanedustaja Päivi Räsästä kohtaan. Olisiko harkittava syytteen nostaminen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista kohtaan kansanedustajan mielipiteen ilmaisun rajoittamisesta ja siihen puuttumisesta? Pohjimmaltaan juuri tästä on nyt kyse ja toimet Toiviaisen nyt tapahtuneen toiminnan suhteen olisivat aiheellisia.

Ei kommentteja: