28.11.22

Kunnon tukkipuuta tarvitaan taloihin ja puutuotteisiin





Tukkipuuta tarvitaan taloihin ja puutuotteisiin


Itse metsänomistajana ja luonnonystävänä en voi hyväksyä EU:n vaatimuksia parhainta puuta tuottavien kasvatusmetisen suojelusta. Pidän jo lähtökohtaisesti vääränä, että EU tai mikä tahansa muukaan ulkopuolinen taho käy puuttumaan suomalaisten yksityisomaisuuteen ja metsien vastuulliseen käyttöön. Suomi elää metsästä on täyttä totta tutuksi tulleen lauseen mukaan. 

Pidän ajatuksia ennallistamisen taloudellisista hyödyistä metsänomistajille ja Suomelle vailla realismia olevana kuvitteluna. Ennallistamisen kustannukset eivät ota liankaan huomioon yksityisille tulevia pysyviä tulon/omaisuuden menetyksiä. Miten käy suomalaiselle mekaaniselle puun jalostukselle ja jatkojalostukselle ja näiden kehittämiselle, jos metsämme eivät saa kasvaa ja tuottaa kunnon puuta? Nyt ei mielestäni tarvita mitään ennallistamisvouhotusta ja tästä aiheutuvia kustannuksia. 

Suomessa metsänomistajilla, puuta jalostavilla yrityksillä, koko laajalla metsäklusterillamme ja kansantaloudestamme vastuuta kantavilla on kaikin tavoin syitä vastustaa talousmetsiemme pakkoennallistamista. Suurin ennallistamisesta aiheutuva taloudellinen uhka kohdistuu kaikkein arvokkaimpiin järeää aines- ja rakennuspuuta tuottaviin metsiimme. Jos kunnon metsiämme ei saa käyttää, miten käy sahayrittäjien ja puun jatkojalostajien? Tässä taloudellisessa tilanteessa Suomessa on voitava käyttää maksimaalisesti uusiutuvaa luonnonvaraamme eli metsiämme. 

Väitän Multialla Riuttakosken sahan äänien äärellä kasvaneena, että metsät ja metsäklusterimme Suomessa pitävät kansantaloutemme elinvoimaisena. Kun metsät tuottavat uusiutuvaa raaka-ainetta, syntyy toimintamahdollisuuksia kaikelle muullekin tässä maassa. Ellei Suomessa olisi metsiä ja ellei niitä saisi kasvattaa ja hoitaa, voisikohan tämä maa olla edes asuttukaan?

On mieletöntä EU:n toimesta vaatia Etelä-Savon, Etelä-Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Uudenmaan pinta-alaa vastaavaa maa-aluetta suojelutoimin rajoitettavaksi maassamme. Haluan näin havainnollistaa suojelu-uhan laajuuden, mikä kohdistuu kipeimmin yksityismetsissä, koska ne ovat omistajilleen taloudellisesti tärkeitä ylisukupolvisen vastuullisen metsänhoidon maita.

Ennallistamisella estetään Suomen puurakentamisen laadukkaan raaka-aineen saanti tulevaisuudessa. Kuitenkin juuri Suomessa tehdyt puurakennukset vientituotteina
olisivat kaikille EU-maillekin parasta hiilensidontaa. Miksi EU uhkaa ennallistamisen pakolla estää kaikkein mielekkäintä ilmastopolitiikan toteuttamista eli järeästä puusta tehtävän laadukkaimman ja upeimman puurakentamisen? Miten käy Suomen viennin, jos emme saa käyttää parasta jatkuvasti uusiutuvaa luonnonvaraamme, metsiämme?

Jokaisella sahalla ja metsätalouden toimijalla on suurta merkitystä aluetalouksillemme kaikilla seutukunnillamme kautta maan. Uusiutuvat metsämme tuovat toimeentulon suoraan ja välillisesti hyvin monille eri elinkeinoissa ja toiminnoissa, kun raha liikkuu ja positiiviset vaikutukset kertautuvat. Kaupat saavat asiakkaansa, yhteiskunta verotulonsa ja opettajat, papit, poliisit jne. eri ammattien toimijat työnsä ja palkkansa, kun on uusiutuva lähtökohta käytettävissä - eli kasvavat metsät.

Järeää rakennuspuuta ja tiukkasyistä mekaanisen puuteollisuuden muovia ja keinomateriaaleja korvaavaa raaka-ainetta ei saada, ellei Suomessa ole vanhoja ja myös hitaasti kasvaneita talousmetsiä. Järkevän metsänhoidon, kansantalouden ja ilmastopolitiikan tavoitteet yhdistyvät tässä eivätkä ennallistamisen ulkoa päin määritellyissä pakkovaatimuksissa. Juuri nyt suomalaiset metsät, sahat, kaikki puun parissa toimivat yrittäjät ja työntekijät tarvitsevat puolustajansa, jotta tässä maassa kannattaa asua ja yrittää. Kun talousmetsät kasvavat hyvin ja niitä saa käyttää metsänhoidollisesti, tarjoutuvat mahdollisuudet asialliseen luonnonsuojeluunkin. Suomessa on panostettu jo nyt tähän varsin onnistuneesti ja muille maille esimerkillisesti. 

Suomessa on siis osattu ja osataan tulevaisuudessakin maailman parhaiten sovittaa yhteen metsätalouden ja luonnon, ympäristön ja maisemien tarpeet. Hoidettu suomalainen kasvatusmetsä on mitä parhainta ympäristöä ja maisemaa katseltavaksi! Vaikka kauneus on katsojan silmissä, niin ainakin minulle suomalaiset talousmetsät ovat kaunista ja uljasta katsottavaa. Talousmetsät tuottavat lehtivihreän yhteyttämisprosessissa koko maapallolle elämälle välttämätöntä happea ja hengitykselle raikastavia aerosoleja ilmakehään sitä runsaammin, mitä paremmin ne kasvavat.

Lauri Oinonen
Kaupunginvaltuuston 1.varapuheenjohtaja
Keuruu




Ei kommentteja: