11.12.22

Eläkekorotuksista puuttuu nytkin viidennes




Eläkekorotukset jäävät nytkin viidenneksen vajaiksi

Viime aikoina on kirjoitettu eläkkeiden korotuksesta. Leikatun eläkeindeksin vuoksi eläkkeet seuraavat elinkustannusindeksin nousua 80 prosenttisesti ja yleistä palkkakehitystä 20 prosentilla. Tämän leikatun eläkeindeksin vuoksi eläkkeet ovat jääneet jo yli neljännesvuosisadan 80 prosenttisesti jälkeen yleisen ansiotason nousukehityksestä eikä elinkustannusten nousun vajaasti korvatulla kehitykselläkään ole kompensoitu eläkkeiden merkittävää jälkeen jäämistä palkkakehitykseen verrattuna.

Leikatun eläkeindeksin vuoksi erityisesti pienen tai keskitasoisen työtulon perusteella monet ovat ajautuneet tai ovat ajautumassa eläkeläisköyhyyteen. Euromääräisesti eniten ovat menettäneet ne, jotka ovat siirtyneet eläkkeelle kohtalaisen tai hyvän työtulon jälkeen ja he maksavat myös lisäverona erillistä eläketuloveroa, mitä on nimitetty ns. "raippaveroksi".

Nyt voimistuneen inflaation vuoksi eläkkeet nousevat, mutta eivät kustannusten nousua vastaavasti nytkään. koska 20 % kustannusten noususta jää korotuksen ulkopuolelle. Joten satojen tuhansien eläkeläisten ostovoima edelleen heikkenee. Mielestäni eläkeläisten ostovoima on mitä parhainta eläkevarojen sijoittamista ostovoimaan ja sitä kautta työllisyyteen ja aluetalouksien rahankiertoon ja kaikkien veronsaajien verotuloihin.

Siksi väitän nyt inflaatiokehitystä seurailevan eläkkeiden korotuksen olevan kansantalouden kannalta varsin järkevää toisin kuin olen huomannut eräiden asiaa lähemmin tutkimatta väittävän.. Rahat kiertävät eläkeläisten ostovoiman seurauksena monien työ- ja yrittäjätulojen kautta ja positiiviset kerrannaisvaikutukset ovat arvaamattoman monet. Mikä myös on merkittävää, näin karttuu luontaisesti eläketurvaa nyt työssä oleville. 

Siksi eläkkeiden nyt normaalikäytännön mukainen korotus on mitä järkevintä kaikkien osalta. Eläkkeiden saajat eivät kuitenkaan leikatun indeksin saa nytkään täyttä korvausta elinkustannusten noususta, 20 % jää tästä puuttumaan.

Ei kommentteja: