7.12.22

On Metsäpaneelin aika!


Nyt tarvitaan Metsäpaneeli!

Keskusta on osoittanut tervettä ja välttämätöntä itsenäisyyttä vastustaessaan eduskunnan äänestyksessä 7.12.2022 ideologista erityisesti metsiin ja metsätalouteemme uhkia synnyttävää luonnonsuojelulakia. Tältä pohjalta jatkettava yhä yksityismetsiä ja metsätalouttamme uhkaavia punavihreitä lakiesityksiä vastaan. 

Nyt EU:n toimesta on yhä vireillä kymmenkunta vastaavaa uhkaa edelleen, joita kaikkia yhdistää sama ideologia. Taistelua tällä rintamalla on pakko jatkaa. Kun pääsee yhden uhan ylitse ja toisen ohitse, niin on jo kolmas vastassa ja tahtoo metsät itselleen ottaa. Metsien taloudellista merkitystä ei EU näe tai pikemmin ei haluakaan nähdä, koska taustalla on ideologia, minkä juurilla on yhteyttä tutkijoiden mukaan natsien metsäpolitiikkaan.

Suomen, Pohjoismaiden sekä Itävallan on koottava kaikki saatavissa olevat voimat puolustamaan metsätaloutta. Vaikka ilmeisesti olisikin tehty menneinä vuosikymmeninä metsienhoidon kannalta hyödyttömiä metsäojituksia, ei ole mielestäni mitään syytä tehdä uutta virhettä uhraamalla rahaa kalliisiin "luonnon uudistamistoimiin".  Tehdyt metsäojat ovat luontaisesti maisemoituneet ja reunoiltaan sammaloituneen. Silti kirkkaat vedet virtaavat, virtaavalla vedellä ovat "notkeat niskat" ja hyöty,. mitä ojituksilla on tavoiteltu on saatavissa ja metsäluonto kauniisti kiittää. 

Turhat ja kalliit "ennallistamistoimet" saattaisivat useimmissa tapauksissa tuhota kaiken sen, mitä luonto itse on kauniisti hoitanut. Jos halutaan "ennallistaa" miksi ei annettaisi luonnon ennallistaa itse itseään, jos ennallistamista aidosti halutaan?

Olen oudoksunut julkisuudessa käytävässä keskustelussa sitä, että maamme uusiutuvaan luonnonvaraamme perustuvan elinkeinopoliittisen keskustelun ns. asiantuntijapuheenvuoroja käyttävät metsätaloudelle vieraat ja lähinnä sivulliset tahot. Ilmastopaneeli ja Luontopaneeli saavat toki vapaassa ilmaista kantansa ilman muuta, kenenkään sananvapautta ei pidä rajoittaa.

Kaiken aikaa on haluttu unohtaa, että Suomessa on varsin pitkään metsienhoitoa säädellyt metsälaki. Ollessani kansanedustajana sain kohdata monia, jotka pitivät jo nykyistä lainsäädäntöä liian tiukkana. Mm. ns. "kymppipykälää" vaadittiin liiallisesti metsien käyttöä rajoittavana poistettavaksi. Tämän pykälän tulisi mielestäni riittää talousmetsien herkkien suojelukohteiden osalta. 

On muistettava yksityismetsänomistajat itse ja omatoimisesti omin kustannuksin myös tietoisesti suojelevat arvokkaita puita ja erillisiä kohteita, koska ne ovat heidän omiaan! Nykyinen käytäntö metsätaloudessa ottaa kiitettävästi ja monipuolisesti huomioon luonnon, ympäristön ja maisemankin näkökohdat. Miksi kaikki tämä halutaan unohtaa punavihreän ja ideologisen "luontoväen" taholla? 

Nämä kaksi alussa mainitsemaani paneelia mielestäni hallitsevat aivan liiaksi keskustelua toisten yksityisomaisuutta ja elinkeinoja sekä kansantaloutta koskevassa asiassa. MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola on esittänyt Metsäpaneelia julkiseen keskusteluun. Missä viipyy Metsäpaneelin perustaminen? Itse ainakin pientilan yksityismetsänomistajana ja kokemusasiantuntijana olisin heti valmis Keski-Suomesta Metsäpaneelin jäseneksi.

Nyt metsäasioista keskustelevat ja medioita hallitsevat pääosin ihan muut kuin metsänomistajat, metsissä toimivat yrittäjät, metsurit, puuta mekaanisesti tai kemiallisesti tai jopa biologisesti jalostavat tahot, metsänhoitoyhdistykset tai muutoin metsistä toimeentulonsa saavat. 

Eihän asia voi suinkaan näin jatkua, vaikka yleensä juuri ulkopuoliset eri asioissa haluavat olla äänekkäimpiä kantansa julistajia. On hyvä, että metsätieteellistä paneelia on jo pohdittukin aivan äskettäin. Mutta miksi ei vieläkään haluta mukaan metsänomistajia ja metsistä toimeentulonsa saavien edustusta kunnolla mukaan?

Esitän, että Metsäpaneeli perustetaan. Siihen tulee saada osallistujia metsänomistajista, metsänhoitoyhdistyksistä, metsureista, metsäkone- ja kuljetusyrittäjistä, puuta eri tavoin jalostavista yrityksistä, MTK:sta ja Metsäteollisuudesta.
Olisiko mukaan saatava myös kansantalouden asiantuntijoita? Pitäisin tätäkin tahoa varsin välttämättömänä. 
Luonto-, ympäristö- ja ilmastopoliittisilla tahoilla näyttäisi olevan jo riittävästi yhteiskunnan rahoittamia foorumeita tahtonsa esille tuomiseksi. 

Odotan, että Metsäpaneeli perustetaan, sillä metsäkeskusteluun tarvitaan erityisesti juuri niiden  mielipiteet, joita asia omakohtaisesti koskee. Ensimmäinen halukas Metsäpaneelin ilmoittautuu jo tässä!

Ei kommentteja: