19.10.10

Seurakuntien yhteisöveron jako-osuutta korotettava

Evankelis-luterilaisen ja myös ortodoksisen kirkon seurakunnissa on koettu huolta yhteisöverotulojen muuttuvuudesta, mutta myös niiden vähäisyydestä. Ennen nykyistä yhteisöverokäytäntöä 1990-luvun alkuvuosiin saakka seurakunnat saivat verotulot suoraan verovelvollisilta kuten myös yhtiöiltä ja muilta vastaavilta yhteisöiltä kuten kunnallisverotuksessakin. Tätä mahdollisuutta nykyisillä seurakunnilla ei ole nykyisen yhteisöverokäytännön aikana., vaan valtion toimesta päätetään niille tulevasta yhteisöveron jako-osuudesta.

Paikallinen hallintokäytäntö on muodostunut historiallisesti seurakuntien kautta. Täten seurakunnilla on ollut aina huomattavia yhteiskunnallisia tehtäviä hoidettavana. Näitä ovat mm. diakonia-, lapsi- ja nuorisotyö. Samoin paikallisesti seurakunnilla on arvokkaita kiinteistöjä vaalittavana ja seurakunnat vastaavat kansalaisille väestörekisteripalvelujen antamisesta. Täten seurakunnat ovat enemmän kuin sen jäsentensä yhteisöjä ja siksi niiden eri yhteiskunnalliset tehtävät tulee ottaa huomioon myös niiden verotuspohjan muodostumisen osalta.

Edellä kerrotut seurakuntien tunnetut työmuodot osoittavat sen, että seurakuntien yhteiskunnalliset tehtävät ovat paljon suuremmat kuin vain hautausmaiden ylläpito ja hoito, joilla viimeksi perusteltiin seurakuntien yhteisöveroa. Siksi seurakuntien nyt saaman yhteisöveron jako-osuutta tulisi korottaa, jotta se kattaisi edellä lueteltuja muitakin seurakuntien yhteiskunnallisia tehtäviä hautausmaiden ylläpidon ohella.

Samoin Keski-Suomen eri seurakunnista saamani palautteen perusteella on todettavissa, että seurakunnissa todetaan ongelmana, että kirkkoon kuuluvat kirkollisverojen kautta joutuvat osallistumaan hautausmaista johtuviin kustannuksiin yhtä paljon kuin kirkkoon kuulumattomien osalta tapahtuu, jotka eivät maksa kirkollisveroa. Tämä epäkohta korostuu entisestään, jos kirkosta eroavien määrä kasvaa, kuten viime aikoina näyttää tapahtuneen.

Tämän perusteella edellytän hallitukselta toimia, jotta evankelisluterilaisten ja ortodoksisten seurakuntien saama yhteisöveron saama jako-osuus vastaisi täydellisemmin seurakuntien yhteiskunnalle antamien palvelujen kustannuksia

Ei kommentteja: