8.1.22

Kuinka on mahdollista, että nainen jäi roikkumaan oven väliin liikkeelle lähteneessä junassa?

Luin lehdestä ikävän uutisen. Nainen oli tullut yhteysliikennebussilla Rovaniemen asemalle. Bussi oli ollut myöhässä, kuten valitettavasti varsin usein tapahtuu.
Normaalistikin matkatavaroiden kanssa pitää kiirettä ennättää bussilta junaan. Nainen oli pyytänyt bussin kuljettajaa ilmoittamaan junaan bussin tulosta myöhässä.

Oliko tämä viesti mennyt perille, en tiedä. Mutta sitten tapahtui ikävää. Naisen noustessa junaan, ovet sulkeutuivat ja nainen jäi roikkumaan oven väliin ja putosi junasta noin kymmenen minuutin kuluttua radan varteen. On ihan ihme, että joku henkilö huomasi naisen lumessa. Tämä henkilö toimitti asinamukaista apua paikalle ja vaikeasti loukkaantunut nainen saatiin hoitoon.

Mutta entisenä VR:n hallintoneuvoston jäsenenä ihmettelen miksi näin pääsi tapahtumaan. Tiedän Rovaniemeltä lähtevän sellaista junakalustoa, mihin on vaikeaa tai erityisen vaikeaa nousta ja varsinkin matkatavaroiden kanssa. Miksi konduktööri tai junankuljettaja ei tarkistanut, että ketään ei ole ovien välissä, kun juna lähtee? Tiedän näin meneteltävän ja konduktöörit ovat täsmällisiä. 

Miksi nyt tapahtui näin. Miksi yhteyslinja-autojen aikataulut ovat liian kireitä? Miksi näiden aikatauluissa ei ole jo ennakkoon varausta keliolosuhteille tai matkustajamäärien kasvulle? Miksi aikataulut ovat myös toisinpäin junasta bussiin tultaessa liian kireät? Tämän olen itsekin kokenut Rovaniemellä, täydestä junasta pääsin poistumaan viimeisenä ja pitkän junalaiturimatkan jälkeen en ennättänyt yhteysbussille normaalilla kävelyllä matkatavaroiden kanssa.

Minun tapauksessa ei tapahtunut onnettomuutta eikä muutakaan vahinkoa, mutta jouduin kustannuksellani ottamaan hotellimajoituksen yöksi Rovaniemeltä.
Lapin matkailulle on valitettavasti huonoa mainosta, kun bussin ja junan yhteydet eivät aina toimi. Vierasmaalaisen kohdalla oudolla paikkakunnalla näitä ongelmia voi olla jo lähtökohtaisesti enemmän kuin minulla. Minä tunnen paikat asemalla.

Ei kommentteja: