25.2.08

90-vuotta jääkärien tulosta Suomeen

Tänään 25.2.2008 on kulunut 90 vuotta jääkärien tulosta takaisin Suomeen. Tuota päivää on juhlittu Vaasassa. Oma sotaväkeni tapahtui pääsosin Haminassa ja Kymen jääkäripataljoonassa. Kunniamarssimme on uljas Jääkärimarssi. Sen sanoittaja Nurmio ja itsekin jääkäri oli Pihlajaveden pappilan poika. Pappilan seinässä on muistolaatta, joka kertoo sanoittajan kodista. Olen kuulunut ja kuulun edelleen kunniakkaaseen toimikuntaan aikanaan diplomi-insinööri Jouko K. Järviön kutsumana, jonka toimikunnan tehtävän on vaalia Jääkärimarssin sanoittajan muistoa. Vaikka pappila ei valitettavasti enää ole pappilana, sanoittajan muistolaatta on rakennuksen seinässä. Pidän suurena vahinkona seurakuntaelämälle sitä, että pappilakulttuuri on kadonnut.
 
"Kun painui päät muun kansan maan, me jääkärit uskoimme yhä", kuuluu uljas lause Jääkärimarssissa. Näin on nytkin. Haluan kansanedustaja ja jääkäripataljoonassa palvelleena olla uskollinen jääkärimarssin sanoille. Se antaa voimia elämään.
Kun kerran Suomeen palanneiden jääkärien uljas ohimarssi päättyi kenraali Valveen viimeisenä poistuessa jääkärien joukosta, perinteet jatkuvat yhä. Teen kunniaa jääkäreille ja heidän esimerkkiään seuranneille viime sotien veteraaneille. Perinteet velvoittavat entistä enemmän.

Ei kommentteja: