15.4.15

Eläkkeisiin parannusta

Eläkkeisiin parannusta
 
 
Viime aikoina eläkkeiden ostovoima on vähentynyt. Korotukset, joita viimeisimmäksi on eläkkeisiin tullut ovat olleet aivan olemattomia. Sähkön, veden ja asumiskustannusten ja monet muutkin hinnat ovat nousseet tuntuvasti ja näitä eivät alkuunkaan minimaaliset eläkkeiden korotukset korvaa. Täten eläkkeet ovat tosiasiallisesti laskeneet, kun arkipäiväiset elämisenkustannukset ovat nousseet.
 
Tällä hetkellä on suuri määrä varsin pientä eläkettä saavia. Heidän joukossaan oli 98-vuotias äitinikin hieman yli 700 euron kuukausieläkkeellään, vaikka takana oli emännän ja naispuolisen viljelijän sekä viime sotien lotan elämäntyö. Täten tiedän pientä eläkettä saavien elämänolosuhteet. Mielestäni eläkkeiden minimitason tulisi olla vähintään 1000 euroa kuukaudessa.
 
Eläkeläiset kokevat suureksi ongelmaksi sen, että eläkeläisten verotus on korkeampi kuin verotus vastaavasta tulosta muilla. Asiaan on saatava korjaus kohtuuden nimissä välittömästi. Toinen suuri ongelma tämän lisäksi vain eläkeläisiä kohtaava eläketulovero muun verotuksen lisäksi. Tämä tulee poistaa välittömästi eläkeläisiä rasittamasta.
 
Eläkkeitä tuhoaa jatkuvasti taitettu indeksi, vaikka juuri tällä hetkellä vähäisen inflaation aikana sen vaikutus onkin vähäisempi kuin sitten, kun inflaatio alkaa taas murentaa rahan arvoa. Nyt hyvätkin eläkkeet musertuvat pieniksi eläkkeiksi, kun ne taitetun indeksin vuoksi jäävät jatkuvasti jälkeen ansiotasosta. Kun eläkemaksuja maksettiin mm. 1970- luvulla, sanottiin, että eläkkeet tulevat olemaan 66% palkkatasosta. Nyt näyttää siltä, että ehkä 33 % olisi kuvaavampi osuus juuri taitetun indeksin tuhoisan vaikutuksen vuoksi.
 
Taitetussa indeksissähän eläkkeet on sidottu 80 %  elinkustannusindeksiin ja vain 20 % ansiokehityksen indeksiin. Kun normaalisti ansiotaso nousee enempi kuin elinkustannusindeksi jäävät eläkkeet jatkuvasti ansiotason kehityksestä jälkeen. Siksi taitettu indeksi tulee poistaa ja koska eläkkeet ovat eläkeläisten palkka, on luonnollista sitoa ne ansiotasoindeksiin ja koska ne ovat myös ansioista maksettukin.
 
Poliittisten päättäjien on kannettava vastuunsa eläkepolitiikasta, koska eläkeläiset eivät voi mennä lakkoon tulotasonsa puolesta.                           
 
 
 

Ei kommentteja: