11.4.15

Kotimainen ruoka turvattava





 


Kotimainen ruoka on turvattava




Syntymäkotinsa viljelijän, Lauri Oinosen mielipide:


 
 Kotimainen ruoka turvattava
 
 
Perinteisesti Keski-Suomen on katsottu kuuluvan nk. maito-Suomeen. Myös lihantuotanto on maakunnassamme merkittävässä asemassa. Näihin ovat täällä luontaiset edellytykset.  Ainoastaan Suomessa tuotettu ruoka voi turvata
koko elintarvikeklusterimme työpaikat. 
 
Maatalouskoneiden ja lannoitteiden tuotannon ja kaupan rooli ennen maidon, viljan tai muun ruuan alkutuotantoa on hyvin merkittävä. Tuottajan tehtyä osuutensa alkaa monialaisen elintarviketeollisuuden jalostuksen ja jatkojalostuksen rooli. Suomalainen ruoka työllistää merkittävästi myös konetuotantoa ja- huoltoa.
 
Seuraavan hallituksen ja eduskunnan on kyettävä tekemään ratkaisuja, joilla turvataan maidon- ja lihantuotanto sekä maatilatalous kokonaisuudessaan. Tarvitaan voimakasta vaikuttamista EU:n suuntaan. Suomalaista perheviljelmää on puolustettava rohkeasti. 
 
On myös löydettävä keinoja, joilla voidaan alentaa viljelijän tuotantokustannuksia. Lannoitteitten hinnat ovat kauan olleet varsin korkeita.  Yksi idea saattaisi olla yhtymä, yritys tai osuuskunta, joka tuottaisi lannasta, jätteistä ja peltoenergiasta biokaasua. Saksassa tämä toimii oikein hyvin. Paikallisesti omistettuna myös tulot jäisivät kylille.
 
Aiheellista on muistaa myös se, että Suomi on ainut maa, jossa on ruuan varmuusvarastointia. Valitettavasti nykyinen hallitus on päättänyt puolittaa varmuusvarastot. Minä haluan palauttaa aiemman varmuusvarastoinnin tason. Suomalainen ruoka on perusasia.
 
 
Lauri Oinonen

 
 
                       

Ei kommentteja: