16.4.15

Mielipidepalstalle




Hyvä Mielipidepalstan Toimitus
 
Lähetän alla olevan kirjoitukseni vapaasti käyttöönne ja toivon sille palstatilaa vielä ennen vaaleja.
 
Terveisin
 
Lauri Oinonen
Riihontie 6
42800 Haapamäki
050 5113083
 
 

 
 
Korotukset eläkkeisiin, lapsilisiin ja opintorahaa elvyttäisivät taloutta 
 
 
Lapsilisät ovat olennaisen tärkeä osa lapsiperheiden ja yksinhuoltajien talouden arkipäivässä. Nyt tapahtuneen lapsilisän leikkauksen laski eräs äänekoskelainen isoäiti merkitsevät maitolasillisen menetystä aamuaterialla. Lapsiperheiden menot eivät suinkaan ole vähentyneet. Asumisen menot ja sähkölaskut ovat nousset kaikkien kansalaisten kohdalla ja tuntuvat eniten pienituloisten, eläkeläisten, työttömien, yksinhuoltajien ja lapsiperheiden kohdalla.

Eläkkeet, lapsilisät ja opintoraha ovat tarkoitetut luomaan taloudellista hyvinvointia saajilleen. Eläkkeet ovat eläkeläisten palkka, jota on maksettu työurien aikana. Lapsilisillä on haluttu parantaa lapsiperheiden ja yksinhuoltajien taloudellista toimeentuloa. Opintorahalla on haluttu turvata opiskelijoiden toimeentulo, jotta opintojen aikana voisi keskittyä mahdollisimman tehokkaasti opiskeluun.
 
Vaikka taloudellisesti tiukkana aikana on nykyisen hallituksen toimesta leikattu lapsilisiä ja esitetty ajatuksia eläkkeiden jäädyttämisistä, asioita kannattaisi kuitenkin tarkastella myös niiden talouselämän dynaamisten vaikutusten kannalta, joita lapsilisät, eläkkeet ja opintoraha sekä merkitsevät.
 
Kun kansalla on rahaa käytettävissään, se merkitsee ostovoimaa kotimarkkinoille. Erityisesti paikallinen elinkeinoelämä, kauppa, pienyrittäjät ja palvelujentuottajat saavat silloin asiakkaita ja yrityksiinsä liikevaihtoa. Yrittäjät voivat sitä paremmin, mitä enemmän kansalla on varaa ostaa ja käyttää palveluja.
 
Haluan, että näistä eläkkeiden, lapsilisien ja opintorahan taloutta elvyttävistä vaikutuksista tehtäisiin puolueeton tutkimus, jossa otettaisiin huomioon kunnolla niiden vaikutus yrityselämään ja työllisyyteen. Väitän, että lapsilisien, eläkkeiden ja opintorahan nostaminen on sijoitus työllisyyteen ja hyvinvointiin.
 
 
Lauri Oinonen
kansanedustajaehdokas (Keskusta)
 
 
 
 

Ei kommentteja: