15.4.15

Omaishoitajille kunnon palkkiot

 Omaishoitajille kunnon palkkiot
 
 
Olen saanut toimia vapaaehtoisesti rakkaan äitini omaishoitajana. Tosin äitini oli kuolemaansa asti henkisesti vireä, oikeustoimikelpoinen ja monissa asioissa omatoiminen. Mutta silti sain ja halusin olla apuna arjen ja elämän kulussa hänen rinnallaan. Tein tämän täysin vapaaehtoisesti eikä minulla ollut ajatustakaan mistään palkkiosta itselleni. Päinvastoin maksaisin paljon, jos voisin olla vielä päivänkin tuossa tehtävässä.
 
Mutta varsin monen kohdalla omaishoitajan palkkio on todella tarpeen. Valitettavaa ja suorastaan ikävää on omaishoitajien palkkioiden pieni rahallinen summa työn määrään ja vaativuuteen nähden. Usein omaishoitaja on itsekin myös iäkäs ja monia sairauksia on myös hoitajalla itselläänkiin kannettavanaan.
 
Vaikka ihailen omaishoitajien työtä itseisarvoisena lähimmäisenrakkauden työnä, niin haluan, että omaishoitajien työstä maksettaisiin tuntuvasti nykyistä suuremmat korvaukset tai palkkiot tai suoranainen palkka vaativimmissa tapauksissa.Tämä olisi sekä oikeus että kohtuus.
 
Mikä tuo korotus tulisi olla, on erikseen selvitettävä asia. Joka tapauksessa korotuksen tulisi olla tuntuva, jotta tapahtuisi oikeus ja kohtuus. On otettava huomioon se, että omaishoito on yhteiskunnalle varsin edullista. Kodit tarjoavat tilat ja puitteet hyvin vähäisin lisäyksin. Kustannussäästöt ovat kiistattomat siihen nähden, jos omaisten hoitamat ihmiset jouduttaisiin siirtämään laitoksiin. Juuri tältä pohjalta voisi löytyä myös viitteitä omaishoitajien palkkioiden korotuksiin.
 
Omaishoitajien palkkioiden korotukset eivät katoaisi yhteiskunnasta. Raha kiertäisi lähipalvelujen ja kauppojen kautta paikkakunnalla luoden työpaikkoja ja poistaisi myös työttömyyttä. Kyse olisi järkevästä ja oikeudenmukaisesta sijoituksesta myös taloudellisesti.  Tärkeintä olisi kuitenkin panostus inhimillisyyteen ja ihmisarvoon hoidon saajan kohdalla ja oikeudenmukaisuuteen omaishoitajan kohdalla.
 
 
 

Ei kommentteja: