22.3.23

Pappina ja kansanedustajana ihmisten palveluksessa

Verrattomat Veljet ja Sisaret!"


Näin aloitettiin seurakunnan eri työntekijöiden yhteinen työpalaveri tullessani papiksi Keuruun seurakuntaan. Näin sopii nytkin lähestyessäni tuttuja aiempia työtovereitani ja samalla muitakin työsaralla toimivia. Eri työtoverien kanssa on koettu monet rippileirit ja kohdattu ihmisiä ilossa ja surussa kuin elämän arjen ongelmissakin. En olisi diakoniasta vastaavana tullut toimeen, elleivät olisi olleet minua paremmat työtoverit.

Sähköpostini sanoilla lähestyn nyt Sinua Tuula Jukka, Kirsti, Merja, Seppo ja eräitä muita seurakunnissa toimivia. Jukka kanttorin urkujen soittoa haluan päästä kuulemaan synnyin- ja nuorisotyön harjoittelun seurakuntani Multian kirkkoon. Haluan kohdata seurakunnan eri työtovereitani, joiden kanssa sain toimia ennen eduskuntatyötäni. Olin itseäni paremmassa seurassa! Kiitos, että kävitte myös tutustumassa työhöni ja työpaikkaani Eduskuntatalossa.

Jos katsot tämän politiikaksi, kun vilahti sana "eduskunta", voit heittää poistetuksi. Kiitän silloin tehokkaasta ajankäytöstä. En kuitenkaan koskaan halua sotkea papin työtä ja puoluepolitiikkaa.

Ennen seurakuntatyötäni olen toiminut uskonnon opettajana mm. Espoossa, Lohjalla, Vaasassa sekä Tervakoskella ja Kiikassa. Haluan palata jälleen eduskuntaan ja siksi olen Keskustan ehdokkaana nyt Uudellamaalla, koska lähipiirini asuu Uudellamaalla. Eduskunnassa olen kokenut tekeväni työtä, jolla on tarkoitus. Olen sielläkin kokenut olevani itseäni parempien parissa.

Tässä haluan kertoa omasta elämästäni pappina eri rooleissa. Mehän olemme monin tavoin yleishenkilöitä, joille tulee monenlaisia tehtäviä arjessa ja elämässä.

Kunnalliselämässä olen toiminut Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Keuruulaiset leikkisästi ilmaisten halusivat minut pois papin työstä, kun viisi kertaa ihan yli puoluerajojen kansanliikkeenä Keskustan listalla koettivat saada minut töihin Arkadianmäelle. Kolme kertaa siinä komeasti onnistuivatkin! 

Monet muutkin arjen ja elämän murheet sain kuulla niin seurakuntatyössäni ja kehotettiin toimimaan. Minuun kolahti erään lähimmäisen sana Haapamäen Katulähetystalolla, kun hän kesken puheeni sanoi: "Mitä valitat maailman pahuutta, mene ja toimi!" Papin työssäni en sanallakaan edes tuttujenkaan parissa halua kosketella puoluepolitiikkaa. 

Papin töitä kansanedustajana toimiessani tein talkoilla ja sain olla ihan huoleti vapaa-ajan vieton ongelmista! Kaikki työtehtäväni niin kouluissa, seurakunnassa, puolustusvoimissa kuin eduskunnassa ovat olleet minulle unelmieni töitä. Uudellamaalla olen ollut uskonnon opettajana Espoossa ja Lohjalla ennen papin uraa.

Pappi on pappi, vaikka ei olisi palkallisessa virassakaan. Siksi nyt työpaikkahakemisen yhteydessä käytän ilmaisua pappi, eikös se sisällä kaiken? Lähes 100- vuotiaalle äidilleni, viime sotien lotalle, sain olla auttaja, johdatus varmaan toimi näin, että sain "vuorotteluvapaata" eduskunnasta. 

Olen myös siirtokarjalaisen Multialla sijaitsevan asutustilan luomuviljelijä, annan peltojeni sadon  Multian kanttorille, koska hän vaalii kolmea perinteistä lehmärotua, länsi-, itä- ja lapinsuomalaista ja antaa maidot seurakunnan hyväntekeväisyyteen joko täysmaitona tai juustoiksi valmistaminaan. Minun kuntosalini ja voimanlähteeni löytyy etenkin suvipuolen aikaan synnyin maisemistani.

Työpaikan, mihin pyrin, työnantaja on Facebookin mukaan "Suomen kansa".  Haen töitä 12 vuoden kokemukseni mukaan mitä upeimmalta työpaikalta, mikä sijaitsee Arkadianmäellä. Siellä sain edistää aloittein, kyselyin, istuntopuheenvuoroin ja valiokuntatyön merkeissä asioita, joiden vuoksi pappiskollega nimesi minut "arjen ja elämän asiamieheksi".

Työ eduskunnassa on ollut minulle kuin suoraa jatkoa seurakuntapapin työlle: puheita, kokouksia, ihmisten pulmien kuuntelua ja kiirettä aina joka paikkaan. Pidin työstäni. Tulin aamuseitsemän maissa työpaikalle, usein oli kohtaamassa jokin lähetystö tai järjestö kertomassa arkihuoliaan. Sitten oli aamupäivävaliokunta (puolustus), iltapäivävaliokunta (kuten sivistys, laki tai hallinto ja jne.) 

Täysistunnot alkoivat yleensä kello 14 jatkuen asiamäärästä ja kansanedustajien puhemäärästä riippuen vaikka seuraavaan aamuun! (Joskus joulun alla budjettikeskustelun aikaan näin tapahtuikin.) Tässäkään ei ole minulle mitään outoa, rippikoululeireillähän meillä on vastuu 24/7. Puhemiehet toki vuorottelevat ja istuntoja voi seurata myös työhuoneen näytöltä. 

Monet puheet on puhuttu siksi, että kansanedustaja, kuten minäkin, haluaa asioiden kirjautuvan eduskunnan pöytäkirjoihin ja tiedoksi valiokuntaesityksen valmistelua varten. Virkamiehet ja valiokuntaneuvokset ennakoivat kansanedustajien puheista linjausta esitykselleen. Puheenvuoroni koin myös välttämättömyydeksi toistaa asioita, jotta tavoite sitten aikanaan toteutuisi ja monesti  jopa toteutui! Mielestäni sitkeydellä saavutin myös tulosta ajan mittaan, mutta monet asiat ovat kesken.

Eduskunnassa on loistava virkakunta, he tekevät kaikkensa, jotta kansanedustaja voisi hoitaa mahdollisimman hyvin saamaansa tehtävää. Näin koin myös sotilaspappina ja seurakuntayössänikin kaikilta, joiden kanssa toimin.

Viihdyin eduskuntatalossa iltamyöhään istunnoissa periaatteella "aina paikalla" tai työhuoneessani yleensä illan kymppiuutisiin saakka ja sitten lähijunalla yöksi Vantaan Martinlaaksoon. Minulla on ollut aina hyvä avustaja ja mielestäni eduskunnan paras, joka vastasi puheluihin ollessani valiokunnissa, istunnoissa tai muissa työtehtävissä.

Avustaja huolehti sihteerin tehtävistä ja vierailijoiden vastaanottamisista, jos itse en heti päässyt paikalle. Minulla kävi paljon vieraita sekä yksityisesti että ryhminä. Myös seurakuntien työntekijöitä oli vierainani ja kerran isännöin Suomen Kirkon Pappisliiton Helsingissä olleiden päivien yhtä tapahtumaa Suuren valiokunnan komeassa salissa! Vieraat olisivat jatkossakin yksityisesti ja ryhminä tervetulleita vieraakseni yhteisesti omistamaamme taloon.

Viikonvaihteiden ohjelmassa oli henkilökohtaisia pyyntöjä talkoilla papin tehtäviin. Näin teen edelleenkin. 

Koulujen kiristillinen kasvatus on perusasia, minkä koen vaatineen ja vaativan yhä minut politiikkaan. Uhka on ollut eri tavoin aina. Torjuntataisteluin olemme nykytilanteessa. Opetushallituksen eläköitynyt pääjohtaja kiitti minua Suomen kansan puolesta asiassa tekemästäni työstä. 

Papin ja kansanedustajan työt ovat vaativia. Molemmissa on muistettava kenen palveluksessa on ja keiden palvelija on. Lutherin opetus kahdesta regimentistä on hyvä muistaa lähtökohtana ja jokainen ihminen lähimmäisenä. 

Olen saanut oppia kaikilta työtovereiltani monia asioita eri tehtävissäni ja parasta olisi, jos oppisin kuuntelemaan toista. Silloin voisi tulla itsekin kuulluksi. Koska lähipiirini on Uudellamaalla, olen nyt myös kansanedustajaehdokkaana Uudellamaalla ja edelleen Keskustan listalla ehdokasnumerollani 385 valmiina palvelukseen.






Ei kommentteja: