5.6.24

Järki voitti vihdoinkin metsien suojelussa

Kysymys metsien suojelusta on saanut hyvän ratkaisun maan hallituksessa maa- ja metsätalousministeri toimesta, Kiitos Sari! Suomessa ja erityisesti eteläisessä ja keskisessä Suomessa metsät ovat yksityisomaisuutta. Suomessa metsien käyttö on jo sukupolvien ajan ollut hyvän metsien hoidon käytäntöä lakienkin mukaan. 

Yksityiset metsänomistajat hoitavat metsiään eri ja vaihtoehtoisin tavoin parhaiten koko maailmassa, kannattaa katsoa ympärilleen ja havaita asia sekä Suomessa että muualla. Useimmissa Euroopan maissa metsät ovat puistometsiä ja niiltä puuttuu taloudellinen ja kansataloudellinen vaikuttavuus. "Suomi elää metsästä", on lause, mikä pitää aina paikkansa.

Metsät antavat uusiutuvaan raaka-aineeseen perustuen kestävän pohjan kaikille toiminnoille kansantaloudessamme. Mitkä muut elinkeinot pohjautuvat uusiutuviin lähtökohtiin? Tietenkin maatalous ja karjatalous sekä kalastus, mutta nekin ovat yleensä kiinteästi vuorovaikutuksessa metsän kanssa. Kannattaisi ajatella pohjia myöten ja perusteellisesti, miten voisimme elää ja toimia Suomessa, ellemme saisi käyttää metsiämme. 

Paras tapa suojella metsäluontoa on käyttää metsiä niiden käytäntöjen mukaan, mitä metsien kasvatus ja hoito myös eri menetelmin tarjoavat. Silloin monimuotoinen metsäluontokin uudistuu ja elää parhaiten. Mitä todella tapahtuisi metsien luonnon monimuotoisuudelle, jos metsiä ei saisi käyttää? Väitän, luontokin kävisi yksipuoliseksi maisemissamme.

Paras tapa suojella luontoa ja metsiä, on käyttää niitä omistajiensa haluamilla ja lainsäädännön mahdollistamilla tavoilla. Hoidetut ja kasvavat metsät ovat kaunista katseltavaa ja parasta maiseman ja ympäristön hoitoa kautta maan. Hoidetut metsät torjuvat myös monilta metsien tuhoilta. 

Metsien elinvoima ja hiilensidonta toimii ja tapahtuu parhaiten talousmetsissä. 



Ei kommentteja: