4.6.24

Tiukkasyiselle arvopuulle luotava erikoismarkkinat



Tiukkasyiselle arvopuulle luotava erikoismarkkinat

Suomesta löytyy runsaasti hitaasti kasvanutta tiukkasyistä eri kokoista puuta moniin käyttötarkoituksiin, jos tuolle arvotavaralle luodaan markkinat metsistä eri käyttäjilleen. Nyt tämä ainutlaatuisen arvokas monien mahdollisuuksien raaka-aine menee joko tavallisena tukkipuuna tai kuitu- ja energiapuuksi savotoissa ilman ansaitsemaansa arvostusta. 

Samaan aikaan Suomesta katoaa kohta loputkin mekaanisesti puuta jalostavat ja lopputuotteita puusta valmistavat yritykset. Ulkomainen tuontipuutavara ja erilaiset keinomateriaalit valtaavat mahdollisuudet suomalaiselta puulta aivan liiaksi. Laadukasta puuta tarvitsevat yritykset valittavat kotimaisen puun saatavuutta ja ovat paljolti siirtyneet ulkomaisiin puulajeihin. Monet ovat lopettaneet toimintansakin. Silti mahdollisuudet ovat ympärillämme ja odottavat löytäjiään ja käyttäjiään. Miksi kunnalliset kehitysyhtiötkään eivät innostu selvittämään asiaa?

Kohta olemme menettäneet upean puusepänteollisuutemme miltei kokonaan metsien Suomesta. Menetys kohtaa niin aluetalouksia kuin koko kansantalouttamme. Puunjalostus ja jatkojalostaminen aiempiin ja uusiin keksittäviin mekaanisesti jalostettaviin puutuotteisiin tulisi pikaisesti palauttaa maahamme. Puusta pääsisi edelleenkin pitkälle ja mahdollisuuksia voisi olla rajattomasti, mutta mitä tulisi tehdä?

Vaikka minulla ei olekaan kaikkia vastauksia, uskon niitä löydettävän, jos tästä maasta ja eri päättäjiltä löytyy tahtoa ja innostusta asiaan.
Haluan maahamme tietoisesti kehitettävän ensinnäkin omat markkinansa arvokkaalle hitaasti kasvaneelle puutavaralle alkaen "kepeistä ja heinäseipäistä" järeisiin pylväspuihin saakka. Voisiko näin päästä alkuun?

Koen, että nyt on tiukkasyisen puun arvonpalautuksen aika. On kehitettävä toimia laatutukin tunnistukseen. Laadusta on tehtävä suomalaisen puun kilpailuvaltti. Suomessa ja muissakin Pohjoismaissa tuotetun sahatavaran lajittelussa on käytetty sydänpuun osalta ns. ABC-lajittelua. Perinteisesti on puhuttu vanhasta u/s, kvintta, ja sexta-lajittelusta, missä A-laatuluokka vastaa  u/s laatua, B-laatuluokka kvinttaa ja C-laatuluokka sextaa. Näistä u/s laatuluokka on vielä voitu lajitella neljään alalaatuun.

Sahatavaran laatuluokittelu osataan. Mutta saataisiin tämä otettavaksi käytäntöön jo puukaupoissa, jotta arvopuu löytäisi tiensä eri tarvitsijoilleen? Haluan synnyttää asiasta laajan keskustelun, sillä arvopuu on ohjattava arvonsa mukaisiin käyttötarkoituksiinsa. Ennen osattiin puuta jalostaa myös pyöreänä, mihin tämä taito on kadonnut?





Ei kommentteja: